Bland de mest populära hundraserna genom tiderna är de snälla, vackra och underbara hundraserna golden retriever och labrador retriever. Medan den sistnämnda antingen kan vara svart eller gyllengul är den förstnämnda, som namnet antyder, en blondin som helst skall komma i gyllene toner. Det finns dock golden retrievers som är alltifrån bruna till vita!

Vill man skaffa sig en hund av denna större modell är det viktigt att man har mycket tid att ge den eftersom den vill ha många timmars motion och lek om dagen. Båda hundarna är glada, sällskapliga hundar som passar i barnfamiljer och det finns ingenting som gör dem lyckligare än kel och spring.

Retriever betyder hämtare och båda dessa hundar har framavlats för att hämta byte åt jägare, framför allt fåglar. Eftersom hundarna fullkomligen älskar vatten är de därför ytterst lämpade för andjakt då inget gör dem gladare än att få simma och plaska runt i vattendrag för att hämta in det nedskjutna bytet.

Då både dessa hundar är mycket lätta att uppfostra har de också blivit mycket populära som arbetshundar, särskilt när det kommer till att hjälpa blida och handikappade. Deras lugna temperament gör att de inte är speciellt lättskrämda och de backar inte vid åsynen av främlingar utan vill snarare gå fram och hälsa. Man kan träna sin golden retriever eller labrador att antingen vara mycket utåtriktade eller ha starkare vaktintuition och det är just detta som gör dem så lättränade.

I västvärlden är dessa två hundar bland de mest populära och de flesta som äger dem brukar lovprisa deras härliga och glada personligheter. Någon man däremot måste passa lite på är deras matvanor då de är extremt matglada och gärna glufsar i sig vad som helst, när som helst. Då man inte vill att ens hund skall bli överviktig bör man därför hålla koll på vad den sätter i sig.